Kiváló győri tanárt (egyben Gyömöre Díszpolgárát) díjaztak Fertődön

(Forrás: http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/kivalo_gyori_tanart_dijaztak_fertodon_-_fotok/2522236/)

 

Dr. Nagy Miklós igazi reneszánsz ember.

Fertődön minden évben a Margit naphoz kötődően megemlékeznek Cziráky Margitról (1874-1910).  A grófnő Esterháza második felvirágoztatását tartotta élete egyik fő céljának, arra törekedett, hogy az adósságok rendezésével új életet vigyen Esterházy Fényes Miklós kastélyába. Az emberek életével legalább ennyire törődött: óvodákat, iskolákat, kórházakat alapított, gyámolította a szegényeket. Rövid, de annál tartalmasabb életéről ma is legendákat mesélnek a helybéliek. Kedves személyét szeretettel őrizte meg az utókor, melynek egyik fontos eseménye a nevét viselő életműdíj átadása, amelyet a Bagatell Alapítvány hozott létre 2010-ben, herceg Esterházy Miklós felesége halálának 100. évfordulója emlékére.  Olyan személy kaphatja meg az elismerést, aki munkásságával Fertőd és a megye hírnevét gyarapította, elősegítve a város hazai és nemzetközi ismertségének növekedését.

A díjat a napokban adták át az Esterházy-kastély Narancs-házában. Harsányi Emesétől az alapítvány közösségépítő önkéntesétől - aki az esemény szervezője - megtudtuk, hogy az ünnepséget megtisztelték a fertődi Haydn Kórus még élő tagjai  és Gyömöre község prominens képviselői. Mint minden évben, így természetesen az idei átadási ünnepségen is a környék iskoláinak diákjai adtak zenés, táncos kulturális műsort, a Marionett Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai közreműködésével.

Igazi reneszánsz ember

Ebben az évben Dr. Nagy Miklós kapta a Cziráky Margit életműdíjat, aki fél évszázadon át aktív részese, irányítója volt Győr-Moson-Sopron megye zenei életének. A laudáció ismertetése után az emlékplakettet - mely Molnár Mercédesz Dorisz szobrászművész alkotása - és az oklevelet Reinhofferné Fülöp Gyöngyi, a Bagatell Alapítvány Kuratóriumának elnöke adta át Dr. Nagy Miklósnak. A magát elsősorban ének-zenetanárnak, karnagynak tartó, jövőre 90. életévét betöltő Miklós bácsi igazi reneszánsz személyiségnek tekinthető. Több hangszeren játszott, zenét szerzett, volt szakfelügyelő, zeneiskolai igazgató, tanszékvezető főiskolai tanár, kórusvezető.  Népművelői, nevelői tevékenységét mindig is a következetesség, szerénység, igazságérzet és mélységes emberiesség hatotta át. Keze alól sok-sok zeneértő, hangversenyeket látogató ember és a zene szeretetét nevelőmunkájában átadni képes pedagógus került ki. A "kultúra alázatos szolgálatával" elévülhetetlen érdemei voltak másokkal együtt a megye kórusmozgalmának, zeneoktatásának alakításában. Emlékezetes esemény kezdeményezőjeként részese volt a Haydn halálának 150. évfordulóján 1959-ben rendezett megyei dalostalálkozónak, melynek összkarát a fertődi kastély udvarán maga Kodály Zoltán vezényelte. Ezt követően rendszeressé váltak a zenei rendezvények Fertődön, megalapozva napjaink sokszínű, tartalmas kulturális eseményeinek sorát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük