Toronyiránt Vásári Forgatag Gyömörén- VIDEÓVAL

TORONYIRÁNT VÁSÁRI FORGATAG

A régi vásárok hangulata kel életre szeptember 23-án Gyömörén.

Első alkalommal rendezik meg Gyömörén a Toronyiránt Vásári Forgatagot. Itt elsősorban a környék őstermelőinek, gazdálkodóinak, mestereinek és kézműveseinek kínálnak árusítási lehetőséget, de emellett egész nap gyermekprogramok, versenyek, kulturális- és szórakoztató programok követik egymást. A szeptember 23-án, szombaton ezúttal helypénz nélkül árulhatja bárki portékáját, a programokról részletes ismertetőt lehet olvasni az esemény hivatalos facebook oldalán

A Győrhöz közeli Gyömöre ősidők óta lakott hely, feltehetőleg a településnél volt az avar gyűrű határa. Katolikus templomuk a pápai nagytemplom mintájára épült, a legendák szerint mellette tartották a vásárokat. Hogy miért pont ott, arra a település polgármestere Nagy Beáta adta meg a választ. - A régi vásárok azért itt voltak Gyömörén, mert a katolikus templom tornyát több tíz km-ről is jól lehetett látni. Amikor elindultak az emberek a vásárra, akkor felnéztek a toronyra és elindultak toronyiránt.

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület most már évek óta részt vesz a település életében. Először hátrányos helyzetű diákok iskolázottságát segítette a községben, majd önkéntes napokat szerveztek és bekapcsolódtak a falunapba is. - Magunk is meglepődtünk, hogy mennyire nyitott ez a falu, és mennyire befogadó. Itt mindenkit szeretettel fogadnak, ezért is jó megszervezni itt a programokat, mert várják az emberek mindezt - véli Jakus László, a Czinka Panna Egyesület elnöke, akik szeptember 23-án keltik életre a gyömörei legendát, ekkor rendezik meg a Toronyiránt Vásári Forgatagot.

- Nagyon fontos, hogy az itt élők magukénak érezzék a vásárt, éppen ezért amikor a piacteret megszerveztük, fontos volt, hogy a helyi őstermelők, kereskedők helyet kapjanak. A környéken termelt élelmiszerek és termények mellett kézművesek is érkeznek, akik közül többen bemutatókat is tartanak, hogy a látogatók megismerhessenek ősi mesterségeket is. - mondja a főszervező Kadlerné Szabó Marianna. - Nemcsak piactér lesz, hanem lesz csere-bere börze is, ahová bárki elhozhatja azt, amit el szeretne cserélni. Itt várhatóan kinőtt gyermekruhákat, könyveket, játékokat hoznak a legtöbben, de pont attól lesz mindez érdekes, hogy bizonyára sokan körülnéznek a padláson, és találnak olyan tárgyakat, ami lehet, hogy számukra már nem fontos, de másnak érték lehet. 

Miután a szervezők a régi idők vásári hangulatát szeretnék felidézni, úgy állították össze a kisérő programot, hogy minden korosztály megtalálja a számítását. Hosszú lenne felsorolni a fellépők teljes listáját, de az biztos, hogy a Garabonciás Együttes fellépése a gyerekeknek ezúttal is nagy élmény lesz, a felnőttek táncra perdülhetnek a miskolci Illés Emlékzenekar koncertjére, és eljön a Romungro Gipsy Band is, akik sajátos feldolgozásban játszanak cigányzenét. A régi vásárokhoz pedig hozzátartozak a versenyek is. - Váltófutást szervezünk a templomhoz, hogy ha már jól látszik a torony, fussunk is fel oda - természetesen díjazni is fogjuk a csapatokat. Szeretnénk megismerni azokat az ízeket is, amelyek a nagymamák és nagypapák receptjei alapján készülnek, így lekvár, szörp, pálinka és terménykosár versenyt is hirdettünk. Azt szeretnénk, ha a zsűri mellett a látogatók is meg tudnák kóstolni ezeket az ételeket és italokat, hiszen nagyon sokan méltán büszkék saját készítésű ízeikre, és ezt most másokkal is megismertethetik - teszi hozzá Kadlerné Szabó Marianna.   

Az eseménynek már létrehozták a hivatalos facebok oldalát, a bemutatkozó kézművesek illetve az érkező csoportokról itt már részletes leírást is olvashatnak az érdeklődők. A polgármester szerint már csak a jó időt kell elintézni, minden más adott ahhoz, hogy tartalmas nap legyen szeptember 23-a. - Az itt élők azt szeretik, ha folyamatos és változatos programok követik egymást, én azt gondolon, ez most is így lesz. Nem a templom mellett, hanem itt a hivatal szomszédságában lesz kialakítva a vásártér, hiszen itt van egy nagy terület, ráadásul a Művelődési Házban a fellépő csoportoknak könnyen tudunk öltözőt adni. Most, hogy néhány éve újra rendszeresen megrendezzük a falunapokat, láthattuk mennyire igényli ezt a közösség. Ez lehet a garancia arra, hogy a Toronyiránt Vásári Forgatag is sikeres legyen - mondja Nagy Beáta polgármester. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük