Élhető település fejlesztés Gyömöre Községben

Gyömöre Község Önkormányzata az „Élhető település fejlesztés Gyömöre községben” című TOP_PLUSZ-1.2.1-21-GM1-2022-00038 kódszámú „Élhető települések” című és „TOP_PLUSZ-1.2.1-21” kódszámú felhívás alapján valósítja meg a nevezett projektet.

Pályázati konstrukció: TOP_PLUSZ-1.2.1-21 – Élhető települések
Pályázat címe: Élhető település fejlesztés Gyömöre községben
Pályázat kódszáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-GM1-2022-00038
Kedvezményezett neve: Gyömöre Község Önkormányzata
Kedvezményezett címe: 9124 Gyömöre, Rózsa Ferenc utca 9.
Konzorciumi partner: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzati Hivatal
Elnyert támogatás: 212,07 millió forint
Támogatás intenzitása: 100%
Finanszírozó alap: ERFA

A Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzatának területfejlesztési keretéből (Terület – és Településfejlesztési Operatív Program Plusz) a vármegye közgyűlésének támogató szavazatával 212,07 millió forintot biztosított a TOP PLUSZ-1.2.1-21 kódszámú, „Élhető települések” elnevezésű konstrukcióra benyújtott pályázat alapján. Az európai uniós, vissza nem térítendő támogatás felhasználásával Gyömöre községben, egy komplex a település élhetőbbé tételét célzó fejlesztés valósulhat meg.

A projekt megvalósításának célja az erős identitástudatú, egészséges és a változásokhoz rugalmasan alkalmazkodó népesség és társadalmi közösség elősegítése, a lakosság mentális és kulturális igényeinek és állapotának és közöségi célú szolgáltatások és programok minőségének javítása, a szociális védelem és társadalmi befogadás eszközkendszerének fejlesztése, a hátrányos helyzetű csoportok és térségek társadalmi felzárkóztatásának támogatása, a helyi társadalmak különböző szintű közösségeinek, azok kultúrájának és az itt élők szabadidős aktivitási lehetőségeinek fejlesztése.

Gyömöre Község Önkormányzatának Képviselőtestülete megalkotta a Helyi Építési Szabályzatról szóló 10/2006.(X.10.) rendeletét (HÉSZ), amely 2020-ban a 7/2020.(VI.4.) önkormányzati rendelettel módosult. 2006 évben az önkormányzat a település rendezési tervét is elfogadta a 74/2006.(IX.27) számú határozatával. A rendezési terv kijelöli a közösségi és szociális célú épületek építésének helyét. A szabályozási tervek meghatározzak a közösségi és szociális célú épületek építési feltételeit, gondolva itt a zöld területek nagyságára, és a felépítendő épület méreteire.
Az Önkormányzat célja, hogy ezen épület egység az Önkormányzat és a falu lakói számára, valamit részben a környező Sokoró menti községekben élő jelen és jövőbeni nemzetség kulturális központjaként szolgáljon. Gyömöre Község Önkormányzata a Rózsa Ferenc út 14. szám alatt lévő jelenleg két egységből álló épületet szeretné felújítani. Ezen épületen belül 2 db közösségi teret, valamint a helyi népi hagyomány őrző múzeumot kívánnak működtetni.

Az új közösségi épület kialakításával megvalósítható a lakosság kulturális igényeinek helyben történő kiszolgálása, a különböző generációk tanulási igényei, az interkulturális tanulási lehetőségek. Az akadálymentes kialakítással a kismamák a babakocsikkal, az idősek, a fogyatékkal élők is látogathatják a programokat, ezen túlmenően a zsidó és roma lakosság bevonásával megvalósul az esélyegyenőség, a szegregáció mentesség. Egy-egy program a környező települések lakosságát is vonzani fogja, ezáltal a turizmus is fellendül. Rendezett működési teret kapnak a civil szervezetek.

 

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg; a konzorciumi partner a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzati Hivatal. A beruházás 212 068 450 Ft támogatás összegből valósul meg.

Megvalósítás helyszíne: Gyömöre Rózsa Ferenc utca 14 Hrsz.: 167,168, A két helyrajzi szám összevonásra kerül.

Projekt fizikai befejezése: 2024.11.30.