„Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő-és munkagépbeszerzése” című VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 konzorciumi pályázat Gyömöre-Szerecseny községek vonatkozásában.

 

A pályázat keretében Gyömöre és Szerecseny Község Önkormányzata konzorciumi formában útkarbantartáshoz szükséges gépeket vásárolt. A pályázat előtt egyik település sem rendelkezett útkarbantartáshoz szükséges eszközökkel. A projekt során a konzorcium vezető önkormányzat, Gyömöre település, egy erőgépet és egy árokásó gépet vásárolt két kanállal, Szerecseny település pedig egy homlokrakodót, egy földgyalut, egy szárzúzót, egy tolólapot és egy sószórót. Az erőgép kompatibilis az összes vásárolt munkagéppel. A konzorciumi megállapodásnak megfelelően Gyömöre használni tudja majd a Szerecseny által vásárolt munkagépeket, Szerecseny pedig a Gyömöre által vásárolt erőgépet és árokásót kanalakkal.

A vásárolt eszközök segítségével az utak karbantartására, útpadka letisztázására, árkok növényzettől, földtől való megtisztítására, téli időszakban utak hótól való megtisztítására kerül majd sor. A földgyalut és a szárzúzót az út melletti padkák elegyengetésére, tereprendezési feladatok ellátására használjuk. Az árokásót árkok tisztítására, árokásásra, a homlokrakodót utak melletti területek rendezésére, a tolólapot és sószórót az utak tisztítására, hótakarításra használjuk.

A konzorciumnak köszönhetően nem kellett mindkét településnek minden eszközt megvásárolnia. Az eszközök használatának időbeosztásáról (kinél mikor legyen az adott eszköz) a települések vezetői használat előtt egyeztetnek, így ezek alapján az eszközök működtetése közösen történik. Az eszközök fenntartása a két önkormányzat közös feladata. A beszerzett eszközök segítségével a települések saját maguk, saját eszköz parkjuk segítségével költséghatékonyan el tudják végezni az útkarbantartási feladatokat.