A 18. Győri Könyvszalon megnyitóján jártunk

2018. november 16-án megkezdődött a 18. Győri könyvszalon. A megnyitón Nagy Beáta, polgármester és Kovács Adél, a Gyömörei Községi Könyvtár képviseletében vett részt.
A Könyvszalonnak helyszínt adó Győri Nemzeti Színházban meghallgattuk dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármesterének ünnepélyes köszöntőjét, aki ezután átadta a Könyvszalon Alkotói Díját Buda Ferencnek. Buda Ferenc Kossuth díjas költő, műfordító, a Nemzet Művésze. „Buda Ferkó” – ahogy Jánosi Zoltán, irodalomtörténész nevezte laudációjában – megilletődve fogadta a díjat, megköszönte az elismerést, majd megjegyezte, eddig mindig kétely fogta el, ha díjat nyert, hogy minderre rászolgált-e. Végezetül életét összegezvén egy saját versét szavalta el.

Buda Ferenc: Számvetés

"Küszködve egy élethosszat,
láttam sok jót s néha rosszat,
lelket soha nem cseréltem,
mulasztás a legtöbb vétkem."

Ezt követően kisorsolásra került a Győri Nemzeti Színház Kortársasjáték elnevezésű drámaíró verseny témája, ami a Kisalföld szalagcímei közül az Egy levél, három élet – földöntúli üzenet címet viseli. 3 drámaírónak – Pozsgai Zsolt, Kiss József, Kszel Attila – kell egy nap alatt a témára a szombati bemutatóra művet alkotnia. A rendezők, illetve a színészcsoportok is sorsolás útján kerültek kiválasztásra. Az elkészült 30-35 perces darabokat  szombat este 19 órakor mutatják be.
A nyitóműsorban a Misztrál együttes működött közre koncertjével. Többnyire megzenésített verseket adtak elő. Előadásukból sugárzott a versek iránti tiszteletük, hangszerelésük tökéletes harmóniában volt a versek természetes ritmusával.
A megnyitó után felmértük a kitelepült kiadók és kiállítók standjait is, természetesen nem távozhattunk üres kézzel. Temérdek kiadó települt ki műveikkel a Könyvszalonra, akik 10-50%-os árengedményt adnak.
A 18. Győri Könyvszalon 2018. november 16. és 18. között várja látogatóit 6 helyszínen és több, mint 100 programmal.

Kovács Adél könyvtáros

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük